Jeg har sviktet mine barn

«Jeg har sviktet mine barn»


Alaa og jeg med hennes nyfødte datter på Halden mottakssenter

Jeg føler det skjærer i hjertet mitt når disse ordene kommer ut fra en sliten og frustrert småbarnsmor. Jeg føler sinne gå igjennom meg når jeg skriver dette her. Det er ikke greit at noen skal føle det på den måten. Hvor er menneskerettighetene? Hvorfor skal det være greit at flyktningene må tilpasse seg elendige vilkår? Jeg føler vi ser på dem som annenrangsborgere som ikke har rett til de samme rettighetene som oss andre. Jeg føler vi har sviktet som medmennesker.

Jeg er fortvilet. Og sint. Som norsklærer og støttekontakt for flyktningene i to og en halv måned gjennom organisasjonen Gi En Hånd har jeg knyttet sterke bånd til dem. Jeg har hørt på deres historier, fortvilelser og bekymringer. Jeg har sett hvordan håpets lys gradvis har sluknet for noen av dem i deres frustrasjon. Jeg har vært der med dem i deres vonde stunder og i glede. Jeg har lært dem å snakke norsk så de kan integrere seg lettere i samfunnet. Jeg har lært å kjenne dem på en annen måte enn de fleste gjør.

Det var tungt å ta farvel med dem på Halden mottakssenter forrige torsdag når de ble flyttet over til det nye mottaket på Kongsberg. Mange av dem ønsket ikke å dra her i fra. Det hadde gått rykter om strenge krav og regler på det nye stedet. Spesielt var den nybakte moren Alaa fra Syria bekymret. Hun er som min søster. Da hennes nydelige datter ble født var jeg tilstede på sykehuset. Hun betyr utrolig mye for meg. Når jeg ser henne i en vanskelig og frustrerende situasjon på det nye asylmottaket på Kongsberg gjør det meg også frustrert. Når det rapporteres om dårlig ledelse med mangel på forståelse og enda dårligere organisering setter jeg mange spørsmålstegn ved UDI's tiltak og håndtering av flyktningsituasjonen.

Hvorfor skal en nybakt mor ikke få rett til å kunne spise nok mat for å produsere tilstrekkelig med morsmelk for den nyfødte? Hun er bekymret, for sin knapt to uker gamle datter og for sine to andre småbarn som må sove i et kaldt rom om nettene og har blitt syke. Etter knapt noen dagers opphold på Kongsberg asylmottak har den nyfødte datteren blitt syk og fått utslett over hele ansiktet. Da jeg så bildene ble jeg veldig trist og lei meg og forstod ikke hvordan den norske regjeringen kunne behandle mennesker på den måten. Hun har klaget over et kaldt rom hver dag uten at noen har hørt på henne. Så sent som i dag forteller hun meg at hun har vært på sykehusopphold på grunn av matforgiftning. Hun og mannen hadde forespurt om å få mer mat, men resepsjonen nektet. De ble også nektet å snakke med lederen. Heller ikke får hun medisiner som hun har behov for etter keisersnittet.
Det er dårlig ledelse på Kongsberg og mangelfull og dårlig informasjon som blir gitt til dem. Hun og mannen ble sendt til NAV for å hente fødselsattest for den nyfødte. De hadde gått rundt i to timer i kulden med den lille og fikk beskjed av NAV at dette er noe ledelsen på mottaket er ansvarlig for.
Det er trist når hun sier at Norge ikke bryr seg om dem eller ikke liker dem. Hvorfor gjør de sånt mot oss spør hun trist. Hun føler de ikke blir hørt. Hun føler hun har tapt. Hun føler hun har sviktet sine barn. Jeg har ingen svar.


«Jeg føler jeg ikke blir hørt. Jeg føler jeg har tapt. Jeg føler jeg har sviktet mine barn».


En enslig køyeseng uten dyner og puter i et klasserom på Kongsberg asylmottak

Da en av mine flyktningselever fortalte meg om at de verken fikk utdelt dyne eller pute på Kongsberg asylmottak var jeg litt i tvil om jeg skulle stole på ham eller ikke. Han brukte en gammel sammenkrøllet genser som pute. Dette kan umulig skje i Norge tenkte jeg. Men når denne informasjonen også ble bekreftet av andre ble jeg satt ut. Jeg ble fortalt om at det ble holdt konkurranser for å få brukte klær og shampoo som blir levert inn. De blir utdelt skarve 180 kr per to uker og blir dermed nektet gratis medisinsk hjelp eller medisiner.
Ja, jeg er sint. Jeg vil gjerne spørre hvor de norske myndighetene er? Hvor er UDI? Det er ikke luksus flyktningene spør om, det er grunnleggende behov som ethvert menneske har rett til. Er det for mye å be om? Når en mor sier til meg at hun føler hun har sviktet sine barn, gjør det meg veldig vondt. Det er hjerteskjærende å vite at hun føler på den måten. Det er ikke greit at noen skal føle på denne måten. Det er ikke hun som mor som har sviktet, men det er Norge som land og vi som mennesker som har sviktet.#halden #østfold #flyktning #flyktninger #flyktningkrisen #syria #irak #iran #norge #nordmenn #norsk #språk #lærer #integrering #glede #febuar #gienhånd #takk #frivillig #mennesker #menneskerettigheter #kongsberg #asylmottak #menneskesvikt #UDI #regjering #Ernasolberg

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits